Innføre vegetarmat i egen virksomhet
Sist oppdatert: 24.04.2023
Å innføre vegetarmat som standard i virksomheten krever god informasjon, nye bestillingsrutiner og et tydelig plassert oppfølgingsansvar. Dette bør virksomheten sørge for.
God forankring i ledelsen
Forankringen må skje hos alle ledere på alle nivåer i virksomheten.
- Det er lurt å legge frem en orienteringssak på ledermøtet om at vegetarmat er standard, gjerne med forslag til videre arbeid.
- God forankring gir ansatte tydelig mandat, samt støtte og hjelp til gjennomføringen fra nærmeste leder.
Et tydelig plassert ansvar
- Utpek en avdeling og en leder som ansvarlig for tiltaket og den videre oppfølgingen.
God medvirkning
- I virksomheter med mange ansatte kan en tverrfaglig arbeidsgruppe som holder i innføringen gi både større gjennomføringskraft, mer eierskap og en bedre felles forståelse.
- Orienter lokalt AMU om det helsefremmende aspektet ved tiltaket og eventuelle arbeidsmiljømessige konsekvenser for berørte arbeidstakere i virksomheten.
Samarbeid med eventuell kantineleverandør
- Samarbeid med egen kantine for å lage en sunn, velsmakende og bærekraftig meny. Se Bymiljøetatens vegetariske møtematmeny som eksempel.
Oppdaterte rutiner
- Endrede rutiner for matbestilling der føringene kommer tydelig fram, enten det dreier seg om å bestille catering eller holde møter og seminarer i eksterne lokaler.
- Legge inn vegetarmat som et av kravene i fremtidige kantineavtaler.
Kunnskap og informasjon til alle medarbeidere
- Hva, hvorfor og hvordan? Benytt ulike informasjonskanaler og metoder for å informere ansatte om endringen, som prøvesmaking, konkurranser eller inspirerende foredrag.