Innføre vegetarmat i egen virksomhet

Sist oppdatert: 24.04.2023

Å innføre vegetarmat som standard i virksomheten krever god informasjon, nye bestillingsrutiner og et tydelig plassert oppfølgingsansvar. Dette bør virksomheten sørge for.

God forankring i ledelsen

Forankringen må skje hos alle ledere på alle nivåer i virksomheten. 

  • Det er lurt å legge frem en orienteringssak på ledermøtet om at vegetarmat er standard, gjerne med forslag til videre arbeid.
  • ​God forankring gir ansatte tydelig mandat, samt støtte og hjelp til gjennomføringen fra nærmeste leder. 

Et tydelig plassert ansvar 

  • Utpek en avdeling oen leder som ansvarlig for tiltaket og den videre oppfølgingen. 

God medvirkning

  • I virksomheter med mange ansatte kan en tverrfaglig arbeidsgruppe som holder i innføringen gi både større gjennomføringskraft, mer eierskap og en bedre felles forståelse.
  • Orienter lokalt AMU om det helsefremmende aspektet ved tiltaket og eventuelle arbeidsmiljømessige konsekvenser for berørte arbeidstakere i virksomheten.

​Samarbeid med eventuell kantineleverandør 

​Oppdaterte rutiner

  • Endrede rutiner for matbestilling der føringene kommer tydelig fram, enten det dreier seg om å bestille catering eller holde møter og seminarer i eksterne lokaler.
  • Legge inn vegetarmat som et av kravene i fremtidige kantineavtaler.

Kunnskap og informasjon til alle medarbeidere​

  • Hva, hvorfor og hvordan? Benytt ulike informasjonskanaler og metoder for å informere ansatte om endringen, som prøvesmaking, konkurranser eller inspirerende foredrag.

Har du spørsmål om vegetarmat i Oslo kommune? Bruk Workplace