Politikk - bærekraftig og sunn mat
Sist oppdatert: 01.07.2020
Framtidens forbruk – strategi for bærekraftig og redusert forbruk 2019–2030
Vedtatt desember 2019
Effektmål:
- Oslo har redusert sitt matsvinn per innbygger med 30 prosent innen 2025 og 50 prosent innen 2030, i henhold til FNs bærekraftsmål, og fremmer produksjon og forbruk av bærekraftig mat av hensyn til miljø, dyrevelferd, helse og økonomi
- Oslo kommune velger bærekraftig mat i egen matservering og innkjøp. Kjøttforbruket er redusert og andel økologisk mat er minimum 50 prosent av det totale matinnkjøpet. Andel frukt, grønt og belgvekster økes og kommunen benytter mer sesongvarer
Klimastrategi for Oslo mot 2030
Vedtatt mai 2020
Byrådet vil:
- Arbeide for at klimagassutslippene fra forbruket til byens innbyggere og næringsliv reduseres, blant annet ved å legge til rette for mer klimavennlig kosthold (…)
- Arbeide for å redusere matsvinn i Oslo med 50 prosent per innbygger innen 2030, i henhold til FNs bærekraftsmål
- Redusere kjøttforbruket og øke andel frukt, grønt, belgvekster og sesongvarer i kommunale virksomheter
- Utvikle en handlingsplan for å fremme et mer vegetarisk kosthold, i tråd med helsefaglige råd
Å spise mer variert og plantebasert er bra for helsen, naturen, dyrene og klimaet. Byrådet vil lage en handlingsplan for et mer plantebasert kosthold og betydelig redusere kjøttforbruket i Oslo. Oslo skal gå foran, og samarbeide med staten om å følge nasjonale kostholdsråd. Sammen med New York, Tokyo, London, Stockholm og en rekke andre storbyer har Oslo forpliktet seg til å redusere kjøttforbruket og føre en matpolitikk i tråd med “plantetary health diet” innen 2030.
Byrådet vil:
- Styrke kompetansen på god plantebasert mat i kommunale virksomheter og institusjoner blant annet gjennom skolering og samarbeid om menyplanlegging.
- Redusere matsvinnet i Oslo kommunes egne virksomheter med 50 prosent innen 2030, og støtte opp under aktører som bidrar til å redusere matsvinnet i Oslo.
- Innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer.
- Halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023.
- Alltid tilby et fullverdig vegansk alternativ.
- Jobbe for å redusere reklametrykket for kjøtt og usunn mat på kommunale flater.
- At innholdet i mat- og helsefaget skal være i tråd med helse- og miljøfaglige råd.
Andre forpliktelser
Oslo er med i KuttMatsvinn2020
Oslo er med i C40 Food Systems Network og har skrevet under på Good Food Cities Declaration